Η πολιτική μηδενικής ανοχής αποτελεί την εκπεφρασμένη βούληση ενός φορέα να συνεισφέρει με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην καταπολέμηση του φαινομένου κλοπής μετάλλων. Υλοποιείται με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται ενδεικτικά στη συνέχεια.
Πολλές από τις προτεινόμενες πρακτικές είναι ευρέως διαδεδομένες σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μάλιστα, αρκετές από αυτές βασίζονται σε πρακτικές διαχείρισης που ήδη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βιομηχανιών Ανακύκλωσης Μετάλλων παρέχει, και όπως αποδεικνύεται στην πράξη, έχουν βοηθήσει σημαντικά τις εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων να συμμορφώνονται με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί διακίνησης και εμπορίας ανακυκλώσιμου υλικού και να προστατεύονται από τις αρνητικές συνέπειες της ακούσιας παραβίασης του.
Αναμφισβήτητα, οι προτεινόμενες πρακτικές μπορεί να μην είναι απόλυτα εφαρμόσιμες από κάθε εταιρεία ή εγκατάσταση ανακύκλωσης μετάλλων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστούν το πλαίσιο αναφοράς από το οποίο η κάθε εταρεία δύναται να επιλέξει τις πλέον κατάλληλες γι' αυτήν πρακτικές με στόχο να προφυλαχθεί από τυχόν παραβιάσεις των νόμων περί αποδοχής υλικών ύποπτης προέλευσης.
Ταυτοποίηση πωλητών και συσχέτιση παραληφθέντος υλικού
Επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού της εγκατάστασης υποδοχής
Συστηματική παρακολούθηση του συστήματος ενημέρωσης «Metal Alert»
Διαρκής συνεργασία και λήψη πληροφοριών από τη τοπική Αστυνομία