Όταν η κλοπή στρέφεται κατά του Δημοσίου ή των ΝΠΔΔ και η βλάβη που προξενείται υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόσκαιρη κάθειρξη από 5 μέχρι 20 έτη. Αν δε συντρέχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις και ιδίως αν το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή αν η τέλεση της πράξης εξακολούθησε για μακρό χρονικό διάστημα, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη. Ως εκ τούτου, οι κλοπές που διαπράττονται εις βάρος της περιουσίας του Δημοσίου ή των ΝΠΔΔ, καθώς και κατά των επιχειρήσεων όπως την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, κλπ, καθώς και τον ΟΣΕ (στον οποίο οι διατάξεις ρητά επεκτείνονται για τα αδικήματα κλοπής, κλπ), σε περίπτωση που η περιουσιακή τους ζημία υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, υπάγεται στις διατάξεις του εν λόγω νόμου, διαφορετικά στις γενικές διατάξεις περί κλοπής του Ποινικού Κώδικα.
(Ν. 1608/1950, άρθρο 1, § 1 - ΝΔ 4246/1962, άρθρο 10, § 8 - Ν. 2408/1996, άρθρο 4, § 3)
___________________________________________________________________________________________________________
Ο δημόσιος τομέας περιλαμβάνει:
[α] τις κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες που υπάγονται στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου και εκπροσωπούνται από αυτό, όπως τα Υπουργεία, αλλά και η αποκεντρωμένες υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και οι Περιφέρειες.
[β] τα κάθε είδους ΝΠΔΔ – εξαιρουμένου του Χρηματιστηρίου Αθηνών – είτε αυτά αποτελούν οργανισμούς κατά τόπο, είτε καθ' ύλη αυτοδιοίκηση, όπως το ΕΣΡ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι ΟΤΑ, κλπ.
[γ] τις κάθε είδους κρατικές ή δημόσιες και παραχωρηθείσες επιχειρήσεις και οργανισμούς,
[δ] τις τράπεζες που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου, είτε στο σύνολο τους είτε κατά πλειοψηφία, και
[ε] τις κάθε είδους θυγατρικές εταιρείες των νομικών προσώπων, εκτός από τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ. (Ν. 1892/1990, άρθρο 51)
___________________________________________________________________________________________________________
Επιστροφή στην νομοθεσία